Borówka wysoka (amerykańska). Uprawa, odmiany i zastosowanie.

Blueberries

Borówka wysoka – potocznie zwana amerykańską, znajduje coraz szersze rzesze wielbicieli. Jej aromatyczne owoce bogate są w witaminy i antyoksydanty. Ciemnoniebieskie jagody dodawane są do ciast i innych deserów, np. lodowych. Swoje zastosowanie znalazły także jako dżemy. Dzieci wprost uwielbiają słodki smak borówki, a szeroka gama odmian sprawia, że możemy się nią cieszyć przez całe lato.

Borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) może osiągnąć 2 metry wysokości i jest to zależne od odmiany. Krzew ten jest wytrzymały na mróz i wiele chorób. Owoce dojrzewają już od połowy lipca i zbierać je możemy sukcesywnie do połowy września.

borówkaWybierając miejsce w naszym ogrodzie dla borówki zwrócić uwagę powinniśmy na to, aby było ono osłonięte od wiatru, dobrze nasłonecznione z podłożem kwaśnym o pH 3,8 – 4,8. Jeśli chodzi o poziom wapnia w glebie to nie możemy przesadzić, ponieważ zbyt duża jego ilość powoduje chlorozy (żółknięcie liści), natomiast zbyt wilgotne lub suche podłoże znacznie obniży plonowanie. Tak więc borówkę powinniśmy dobrze podlewać, ale nie tak, aby miała stojącą wodę. Co zrobić kiedy nie mamy odpowiednio kwaśnej gleby? Zakwasić ja możemy przy pomocy torfu kwaśnego, siarki koloidalnej lub granulowanej (zabieg powtarzamy co 3 lata). Najlepszym czasem na zakupienie i posadzenie borówki w ogrodzie jest wiosna lub jesień. Z tym, że krzewy posadzone jesienią mogą nie zdążyć się zaaklimatyzować i narażone będą na przymrozki. Sadząc krzew borówki wysokiej kopiemy dołek na głębokość ok. 60 cm (powinna być sadzona tak jak rosła w szkółce) i wypełniamy go mieszaniną torfu kwaśnego, piasku i kory sosnowej (3:1:1). Po posadzeniu dobrze jest obficie podlać roślinę. Nawozimy borówkę jesienią nawozem wieloskładnikowym bezwapniowym (np. siarczanem potasu) i w maju nawozem azotowym (np. siarczanem amonu 15 g / krzew).

Owoce dojrzewają kolejno przez całe tygodnie, dlatego zbiera się je sukcesywnie co 5-7 dni, kiedy osiągną czysta niebieską barwę. Dobrze schłodzone owoce można przez pewien czas przechowywać. Borówka najlepiej owocuje na pędach 2-3 letnich i nie wymaga specjalnego cięcia. Jedynie 3-4 lata po posadzeniu wycinać się powinno najstarsze, zdrewniałe pędy nad powierzchnia ziemi. Zabieg ten wymusi na krzewie wybijanie młodych pędów i zapobiegnie ogołacaniu. heidelbeeren3er2Przez cały czas dobrze jest usuwać chore, suche lub słabe pędy.

 

Borówka amerykańska to prawdziwe źródło zdrowia. Owoce zawierają dużo wapnia, kwasu foliowego, fosforu oraz wiele innych cennych witamin. Fitoestrogeny zawarte w niebieskich jagodach niszczą zły cholesterol (LDL), a antyoksydanty wyłapują wolne rodniki. Podsumowując owoce borówki wysokiej poprawiają pamięć, chronią układ nerwowy, opóźniają procesy starzenia, pomagają w obronie organizmu przeciwko nowotworowi, podnoszą odporność na infekcję, poprawiają funkcjonowanie układu moczowego, zachowują witalność oraz poprawiają wzrok.

Jednym słowem posiadanie tego krzewu w ogrodzie to posiadanie domowej apteki:)

Najbardziej popularną odmianą borówki wysokiej jest ‚Bluecrop’ – odmiana bardzo słodka, wielkoowocowa, plenna i aromatyczna. Poza tym dość często spotkać można takie odmiany jak: ‚Berkeley’ (lekko kwaskowata, wielkoowocowa), ‚Blueray’ (kwaskowata, plenna o dużych owocach), ‚Brigitta Blue’ (aromatyczna o wysokich plonach i jagodach). Odmiany podzielić można na trzy grupy, ze względu na okres dojrzewania owoców. I tak mamy odmiany wczesne: ‚Spartan’, ‚Earlyblue’, ‚Patriot’, ‚Duke’; średniowczesne: ‚Berkeley’, ‚Bluecrop’, ‚Blueray’ oraz późne: ‚Bluegold’ i ‚Brigitta Blue’. Bardzo ważne jest zaopatrywanie się w sadzonki borówek tylko w sprawdzonych i zaufanych szkółkach i ogrodnictwach. Unikniemy wtedy kiepskiej jakości, chorych i słabych sadzonek.