Cyklantera – ogórek i papryka w jednym owocu.

achocha

Jedna roślina, a dwa efekty smakowe. Cyklantera jest doskonała nie tylko jako roślina pnąca na murki czy altany, ale także jako lek na wiele schorzeń, m.in. cykl-owoc1cukrzycę i miażdżycę. Swoje zastosowanie odnalazła także w kuchni – może być pieczona, dodawana do zup, marynowana i spożywana na surowo. Jednym słowem powinna znaleźć się w Twoim ogrodzie.

Skąd wzięła się i czym jest cyklantera? Do Europy ten przedstawiciel rodziny dyniowatych przybył z Ameryki Południowej. Cyclanthera pedata znana jest jest także pod nazwami dziki ogórek, achocha czy caigua.

Jest to roślina jednoroczna, dorastająca do 3 m wysokości. Zaznaczyć trzeba tu, że bardzo szybko rośnie, tworząc masy zielonych liści, w których szukać trzeba owoców. Swymi pędami oplatać może pergole, altanki, płoty czy murki.

 

Spożywać można niemal całą roślinę, od młodych liści, po owoce, nasiona i pędy. Najciekawsze są jednak owoce wyglądem przypominające zarówno ogórki jak i zielone papryczki. Smak owoców cyklantery jest bardzo ciekawy, ponieważ młode owoce mają posmak zbliżony do ogórka, natomiast starsze i np. zamarynowane do złudzenia przypominają papryczkę.

Owoce osiągać mogą nawet 20 cm i posiadać mogą barwę jasnozieloną, ciemnozieloną lub białą (kolor zależny od odmiany).acokca_upraveno

Do spożywania na surowo najlepiej nadają się młode owoce, zrywane wtedy, kiedy mają ok. 3-5 cm długości. Starsze i większe doskonałe są do gotowania, pieczenia, duszenia, smażenia, peklowania oraz jako zaprawy w słoikach. Bardzo popularne są pieczone z nadzieniem własnego pomysłu, np. sera, mięsa lub ziemniaków. Liście z powodzeniem dodawane mogą być do sałatek, zup i różnych sosów.

Uprawa cyklantery jest bardzo zbliżona do ogórka. Uwielbia stanowisko słoneczne i półcieniste, ale osłonięte od wiatru. Posadzona w stałym cieniu może wydać mniej owoców, gorszej jakości. Ziemia może zasilona zostać obornikiem, dzięki czemu cyklantera będzie miała wystarczającą ilość składników pokarmowych w podłożu.

4018451428_d03e73aa45Ten dziki ogórek jest bardzo wrażliwy na mróz, dlatego sieje się go na miejsce stałe w maju, kiedy nie ma już zagrożenia wiosennymi przymrozkami. Jako, że jest to roślina pnąca / płożąca dobrze będzie zapewnić jej podporę, np. delikatną pergolę. W upalne dni wymaga regularnego podlewania (rano lub wieczorem).

Cyklantera to cenna roślina lecznicza. Ze względu na to, że owoce i nasiona zawierają kwas galakturonowy, witaminy (głównie A i B), sole mineralne, substancje steroidowe, pektyny, lipoproteiny i dihodroksytryptaminę roślina ta znalazła stałe miejsce w leczeniu wielu chorób. Dziki ogórek wspomaga leczenie cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, cholesterolu, eliminuje pasożyty z układu pokarmowego, pomocna w schorzeniach żołądkowo – jelitowych, a także ma działanie przeciwbólowe.

Ta wyjątkowo roślina urozmaicić swym smakiem może wiele potraw, a także może być wyposażeniem domowej apteczki.