Jak zrobić przydomowy warzywnik, czyli wiem co jem.

HOME-Urban-Vegetable-Garden-image

OLYMPUS DIGITAL CAMERAW dzisiejszych czasach panuje moda na zdrowe odżywianie się. Każdy lubi wiedzieć, co je, a zwłaszcza jeśli jest się rodzicem małych dzieci.

Jeśli mamy trochę wolnego czasu i chcemy zapewnić swojej rodzinie świeże warzywa z własnego ogrodu powinniśmy założyć sobie warzywnik.

Rosnące warzywa mogą wydawać się nieatrakcyjne i kojarzą się z oszpeceniem naszego ogrodu. Nic bardziej mylnego! Nasz warzywnik też może być w pewnym sensie ozdobą ogrodu, wystarczy go tylko dobrze wkomponować.

Do końca nie można określić idealnej powierzchni ogrodu warzywnego. Jego wielkość zależy od liczby członków rodziny, tego co chcemy w nim uprawiać oraz od czasu, jaki jesteśmy w stanie poświęcić na jego pielęgnację. Jak nie dysponujemy wystarczającą ilością wolnego czasu nasz warzywnik może w szybkim tempie utonąć w chwastach i chorobach i faktycznie będziemy się go wtedy wstydzić, nie mówiąc już o plonach warzyw, które będą niskie i gorszej jakości. Dla przykładu, jeśli rodzina jest czteroosobowa to warzywnik o powierzchni ok. 300 m² będzie idealny.

warzywnik1Zacznijmy od wybrania miejsca na przyszły ogród warzywny. Dobre będzie stanowisko słoneczne, ale też nie tzw. patelnia,bo warzywka ugotują się na słońcu, dodatkowo w miarę osłonięte od wiatru. Może ono być w końcu ogrodu lub usytuowane blisko kuchni, tak że w czasie gotowania obiadu można było szybko wyskoczyć po potrzebne warzywa. Jeśli posiadamy działkę oddaloną od naszego mieszkania to wielkość warzywnika dostosujmy do naszych potrzeb. Ziemia pod warzywnik musi być dobrze spulchniona, najlepiej przekopać ją łopatą i wygrabić grabiami kamienie, korzenie, pozbyć się chwastów i nawieść kompostem lub obornikiem. Zazwyczaj warzywniki są prostokątnego kształtu, ale oczywiście zależy to od naszego upodobania i ilości miejsca w ogrodzie. Nasiona sieje się na tzw. grządkach oddzielonych od siebie wąskimi ścieżkami, które ułatwią nam poruszanie się między warzywami. Warzywa siejemy rzędami wzdłuż lub w poprzek grządki. Najlepiej podzielić sobie warzywnik na części, w celu zachowania płodozmianu. Dzięki temu gleba nie zostanie pozbawiona żadnych składników pokarmowych oraz zmniejszy się prawdopodobieństwo zakażenia lub pozostania w glebie szkodników, które będą pasożytować na ulubionej roślinie, np. kiła kapuściana na kapuście.

W jednej części uprawiać możemy groch, fasolę, cebulę, por, sałatę, rzodkiewkę i seler. Dobrze nawozić je kompostem.

W drugiej części hodować możemy kapustę, brukselkę, kalafior, szpinak i brokuły.

W trzeciej części ziemniaki, rzepę, seler korzeniowy i marchew. Między te części posadzić możemy pomidory i ogórki, które wymagają więcej miejsca. To tradycyjny podział płodozmianowy. Przy sianiu i planowaniu, kiedy chcemy zbierać plony, ważne jest posiadanie podstawowej wiedzy dotyczącej czasu sadzenia, szybkości wzrostu roślin i wielkości dojrzałych warzyw.

Warzywa odporne na przymrozki siejemy, gdy ziemia się nieco ogrzała. Natomiast nieodporne na przymrozki siejemy i sadzimy po ustaniu wiosennych mrozów – po 15 kwietnia.

warzywnikBrzegi naszego warzywniaka obsiać możemy różnymi ziołami, np. bazylią, kminkiem czy miętą.

Terminy siania i sadzenia warzyw:

  1. buraki III – VI
  2. szpinak III – VII
  3. sałata III – VII
  4. kapusta III – VII (sadzenie dwa miesiące po siewie)
  5. kapusta włoska IV – V (sadzić w VI)
  6. brukselka III – IV
  7. jarmuż VI – V (sadzić VI – VII)
  8. brokuły IV (sadzić V – VI)
  9. kalafior IV (sadzić VI – VII)
  10. brukiew V – VI
  11. rzepa III – VII
  12. rzodkiewka III – VIII
  13. bób III – IV, VII
  14. kukurydza IV – V pod szkłem, (sadzić V – VI)
  15. fasola karłowata V – VI
  16. fasola tyczkowa V – VI
  17. groch III – VI
  18. cebula z nasion III – IV
  19. cebula z dymki sadzić III – IV
  20. por I – III (pod szkłem), IV – V (sadzenie)
  21. ziemniaki sadzić III – V
  22. pomidory II – III (pod szkłem), V – VI (sadzenie)
  23. marchew III – VII
  24. pietruszka III – IV
  25. seler II – IV (pod szkłem), IV – VI (sadzenie)