Kiedy i jaką ściółkę rozłożyć w ogrodzie?

boomschors_aanbrengen
Ściółkowanie to nic innego jak przykrywanie gleby warstwą jakiegoś materiału. Ściółki nie pozwalają rozwijać się chwastom, zwiększają wilgotność gleby, chronią jej powierzchnię przed niszczącym działaniem deszczu.Ściółka pełni funkcję izolacyjną, ponieważ zimą utrzymuje wyższą temperaturę gleby, a niższą latem.

Kiedy powinniśmy rozkładać ściółkę? Wtedy, kiedy gleba jest wilgotna i rozgrzana. Przed rozłożeniem ściółki ziemię dobrze oczyszczamy z chwastów i starannie moczymy. Musimy pamiętać, aby nie ściółkować zimą i wczesną wiosną, kiedy ziemia jest zamarznięta i zimna. Materiał ściółkujący rozłożony w tym czasie spowolni nagrzewanie się gleby.

W centrach ogrodniczych dostępne są różne rodzaje ściółek. Przyjrzyjmy się im bliżej.

Ziemia liściowa – można ją stosować na grządkach (jesienią przed kopaniem), wokół roślin wystawianych, ziół i roślin zielnych. Stosować ją można w dowolnym czasie, ale w odpowiednich warunkach. Ziemia liściowa poprawia strukturę gleby, zawartość wilgoci i estetykę.

Kompost – rozkładany zazwyczaj pod długo rosnącymi warzywami (gdy rośliny są dobrze rozwinięte i ciągle rosną) oraz wokół roślin zielnych (wiosną). Kompost poprawia strukturę gleby, zawartość wilgoci oraz dostarcza składników pokarmowych.

Kompost robaczany – służy jako ściółka wokół roślin w pojemnikach lub ogrodowych wymagających nawożenia. Rozkłada się go w dowolnym czasie, pod warunkiem, że rośliny są dobrze rozwinięte. Dostarcza cennych składników odżywczych.

Obornik – powinien być stosowany przede wszystkim wokół roślin wymagających obfitego nawożenia. Zazwyczaj rozkładany jest wiosną, kiedy rośliny zaczynają gwałtownie rosnąć. Obornik jest cennym źródłem azotu i innych składników pokarmowych.

Kora drzew – rozrzucana jest na ścieżkach, w parkach oraz w części rekreacyjnej, w dowolnym czasie. Kora drzew stanowi rodzaj ochrony powierzchni, poprawia ogólną estetykę oraz hamuje rozwój chwastów.

Kompostowana kora drzew – rozkładać ją można wokół drzew i krzewów. Stosowana w dowolnym czasie, w odpowiednich warunkach. Hamuje rozwój chwastów, poprawia strukturę i estetykę gleby oraz jej wilgotność.

Słoma – bardzo często rozkładana jest wokół owoców na ziemi, np. truskawek (przed sformowaniem się owoców), między szeroko rozmieszczonymi drzewami i krzewami oraz na ścieżkach. Słoma pozwala na otrzymanie czystych i suchych owoców, hamuje rozwój chwastów, chroni przed mrozem oraz utrzymuje suche i schludne podłoże.

Żwir i kamyki – niezawodne na ścieżkach i podjazdach, w ogrodach skalnych, pod drzewami i roślinami zielnymi. Mogą być one rozkładane w dowolnym czasie i pozwalają na utrzymanie czystości oraz estetyki.

Takie ściółki rozprowadzić można ręcznie, jeśli mamy małą powierzchnię do zagospodarowania. Kiedy ściółkujemy owoce to materiał, który do tego wykorzystujemy powinniśmy rozgarnąć głęboko pod same liście. Pamiętajmy, aby powierzchnia była dobrze odchwaszczona. Przeciętna warstwa ściółki to ok. 5-10 cm, a kamyków ok. 3-5 cm.