Składniki pokarmowe i ich działanie na rośliny.

big15

Na pewno chcielibyśmy, żeby nasze rośliny wokół domu wprawiały w zachwyt każdego gościa, a zwłaszcza sąsiada. Pielęgnacja wymaga poświęcenia trochę czasu i nie ogranicza się tylko do podlewania, przycinania i odchwaszczania. Ważnym czynnikiem mającym ogromny wpływ na wzrost roślin jest dostarczanie im odpowiedniej ilości składników pokarmowych w postaci nawozów.

I w przypadku ogrodników sprawdza się zasada „co za dużo, to nie zdrowo”, dlatego warto zapoznać się bliżej z gatunkami drzew, krzewów czy bylin jakie posiadamy w ogrodzie oraz z nawozami, które chcemy użyć. Łatwo jest przesadzić z dostarczeniem składników pokarmowych, co skutkuje np. zwiększoną wrażliwością na choroby i szkodniki lub zaprzestaniem pobierania przez roślinę mikroelementów z podłoża. W poniższej tabeli znajdziecie opisy podstawowych składników pokarmowych, ich ogólne działanie. Dowiecie się jak rozpoznać objawy niedoboru któregoś ze składników oraz co się dzieje, kiedy przenawozimy gatunki roślin.

Składnik pokarmowy Działanie Objawy niedoboru Przenawożenie
Azot (N) Silniejszy wzrost i rozwój ulistnienia Rośliny karłowacieją, najpierw żółkną starsze liście; pędy nie „dojrzewają” Nadmierny wzrost; ciemnozielone zabarwienie; tkanki wodniste; wrażliwość na szkodniki i mróz; mała zdolność przechowalnicza
Fosfor (P) Obfite kwitnienie i owocowanie; przyspieszone dojrzewanie Zahamowanie tworzenia korzeni, a więc i wzrostu; mało kwiatów i zawiązków; niebieskawa barwa starszych liści Zwiększenie zawartości w glebie, co unieruchamia inne składniki pokarmowe, Powoduje np. niedobór żelaza (chloroza)
Potas (K) Zwiększa odporność tkanek na suszę, mróz, choroby i wyleganie; lepsze dojrzewanie i przechowalność owoców; obfitsze tworzenie korzeni i bulw Słabszy wzrost ogólny; objawy więdnięcia ; obumieranie liści od brzegów; zwiększona wrażliwość na mróz Zwiększenie zawartości w glebie powoduje objawy niedoboru wapnia i potasu, hamując ich pobieranie
Magnez (Mg) Zwiększa zawartość chlorofilu, a więc polepsza wzrost Jaśniejsze tkanki między nerwami starszych liści Nadmiar magnezu hamuje pobieranie potasu
Wapń (Ca) Większa siła wzrostu i wytrzymałość tkanek; sprzyja przekształcaniu substancji organicznej w glebie; wiąże kwiaty Zahamowanie wzrostu i kiełkowania; najpierw uszkodzenia młodych części roślin i owoców; gorzka plamistość jabłek, zakwaszenie gleby Nadmiar hamuje pobieranie mikroelementów; zwiększa się wartość pH gleby

Jak widzimy skutki mogą być opłakane jeśli przesadzimy z „dokarmianiem” naszych roślin. Najlepiej uważnie jest przeczytać dawkowanie zamieszczone na etykietkach z nawozami. Unikniemy wtedy niepotrzebnych problemów.

Poniżej na zdjęciach przedstawione są objawy niedoboru składników pokarmowych: azotu (1), fosforu (2), magnezu (3), potasu (4), wapnia (5).

kolaz1