Truskawkowy placek.

truskawkiNadszedł czas na truskawki i porzeczki:) Już możemy się cieszyć tymi słodkimi i pysznymi owocami:) Jednym z lepszych placków z truskawkami po tradycyjnym drożdżowym jest ten, który robi moja mama i nazywa go “Plackiem na zimno”

Składniki:
BISZKOPT
-5 jaj
-3/4 szklanki mąki (wymieszać mąkę zwykłą z kartoflanką, 1:1)
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-mały cukier wanilinowy
-mniej niż pół szklanki zwykłego cukru

Składniki są na dużą blachę. Ubić biszkopt. Piec w temp. 180 stopni przez 10 min.

KREM
-2 kostki margaryny
-8 jaj
-2 szklanki cukru pudru
-2 cukry wanilinowe
-10 łyżeczek żelatyny
-0,5 l mleka
-łyżki kakao
-dodatkowo 3 galaretki truskawkowe oraz świeże truskawki lub inne owoce z ogrodu:)

Margarynę ucierać i dodawać żółtka oraz cukier puder wymieszany z cukrem wanilinowym. Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę (szybko mieszać, żeby nie powstały grudki). Kiedy będzie już zimne wlać do masy i szybko utrzeć, żeby masa za bardzo nie zgęstniała. Na końcu dodać ubite na sztywno białka. Masę podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao i dobrze wymieszać. W tym czasie można rozpuścić galaretki i pokroić truskawki.
Na zimny biszkopt wyłożyć równo najpierw ciemną masę, a na nią jasną. Na całość położyć wcześniej pokrojone truskawki i całość zalać lekko zastygłą już galaretką. Tak powstały placek włożyć do lodówki, żeby “doszedł do siebie” Boki blachy można zabezpieczyć kartonikami, żeby galaretka nie wypłynęła, ponieważ placek jest dość wysoki. Placek jest też dobry z wiśniami i jagodami. Polecam. Palce lizać :)))